Thursday, 13 February 2014 18:57

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΡΙΚ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ

Rate this item
(0 votes)

Ο Προϋπολογισμός του ΡΙΚ για το 2014 ισοσκελίστηκε και κατατέθηκε. Με ποιο τρόπο όμως έγινε αυτό; Με παρόμοιο τρόπο και φιλοσοφία που έγινε και το 2013. Είδαμε λοιπόν με μεγάλη μας έκπληξη, Διευθυντικά στελέχη αλλά και μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου να επιλέγουν και φέτος να κρατούν το ΡΙΚ στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

Για ακόμα μια φορά έκλεισαν τα μάτια στις αναλογιστικές μελέτες για το Ταμείο Συντάξεων. Αφαίρεσαν σεβαστό ποσό από την οφειλόμενη καταβολή του ΡΙΚ στο Σχέδιο Περιθωριακών Ωφελημάτων. Κράτησαν τις Κεφαλαιουχικές Δαπάνες του ιδρύματος στα πιο χαμηλά επίπεδα. Μείωσαν αισθητά τα κονδύλια για συντήρηση μηχανημάτων και εγκαταστάσεων. Μηδένισαν τα κονδύλια για εκπαίδευση του προσωπικού. Μείωσαν όσο δεν πάει άλλο, κονδύλια που έχουν σχέση με την ασφάλεια και υγεία. Πήραν 1.5% από τη μισθοδοσία του Μόνιμου Προσωπικού για σκοπούς Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης χωρίς όμως να χρησιμοποιούν το ποσό αυτό για αυτόν το σκοπό.
Και όλα αυτά, τα έκαναν έχοντας στα υπόψη ότι θα πάρουν έσοδα 6εκ. Ούτε στα καλύτερα μας όνειρα! Μακάρι να διαψευστούμε!

Το Ταμείο Συντάξεων για τους εργαζόμενους στο ΡΙΚ είναι κόκκινη γραμμή. Η επιβίωση του ΡΙΚ εξαρτάται από το Ταμείο Συντάξεων το οποίο σε δύο χρόνια με μαθηματική ακρίβεια, θα πιάσει πάτο. Καλούμε λοιπόν το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Διεύθυνση του ΡΙΚ να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς την Κυβέρνηση, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Ταμείου.

Είχαμε πρόσφατα ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο ότι στο δρόμο του για αλλαγές είτε στον τρόπο λειτουργίας του ΡΙΚ είτε στην υιοθέτηση εισηγήσεων των συντεχνιών για εξοικονομήσεις, θα βρει σκοπέλους και θα αντιμετωπίσει αντίσταση που θα πηγάζει από παλιές νοοτροπίες και πιθανόν να απογοητευτεί. Επιβεβαιωνόμαστε.
Εδώ και έναν μήνα έχουμε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο καθώς και με τον Αντιπρόεδρο του ΔΣ. Οι σχέσεις μας μέχρι σήμερα είναι άριστες και ευελπιστούμε να τις διατηρήσουμε σε αυτό το επίπεδο. Τους πιστώνουμε και αναμένουμε αλλαγές.
Νιώθουμε όμως ότι το νέο ΔΣ με την απόφαση του, μας έχει ξεγελάσει. Στην πρώτη κιόλας μεγάλη απόφαση του νέου ΔΣ, ίσως, κομματικές σκοπιμότητες, πολιτικό ή άλλο κόστος μπήκαν στη μέση και καθόρισαν αποφάσεις ενάντια σε ορθολογιστικές προσεγγίσεις και θέματα αρχής.

Το νοικοκύρεμα του ΡΙΚ απαιτεί μεγάλες αλλαγές και θυσίες, απαιτεί τομές και άμεση αλλαγή νοοτροπίας. Αυτό που έχει γίνει το 2013 και συνεχίζεται με τον Προϋπολογισμό για το 2014, μας προκαλεί αγανάκτηση και δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

Γενικό Συμβούλιο
Σ.Υ.Τ.Υ.ΡΙΚ
13/2/2014

Read 1322 times