Tuesday, 09 July 2013 07:59

ΟΧΙ στην κρατική στήριξη προς ιδιωτικά συμφέροντα

Rate this item
(0 votes)

Το Υπουργικό Συμβούλιο ανάλαβε να μελετήσει τρόπους λειτουργίας μόνο μιας πλατφόρμας ψηφιακής τηλεόρασης με στόχο την μείωση του κόστους λειτουργίας του ΡΙΚ και των Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών.

Από δημοσιεύματα που είδαμε σήμερα (9/7/2013) στον ημερήσιο τύπο, υπάρχει σκέψη από τους Υπουργούς Συγκοινωνιών & Εσωτερικών για διατήρηση των δύο πλατφόρμων, αλλά μετακίνηση της ΕΡΤ και του Euronews από την πλατφόρμα του ΡΙΚ στη VELISTER.

H Σ.Υ.Τ.Υ.ΡΙΚ διαφωνεί με την λύση αυτή για τους εξής λόγους:

  • Υπάρχει διακρατική συμφωνία με την EΡΤ που είναι επίσης Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και προνοεί ότι το ΡΙΚ είναι υπεύθυνο για την τήρηση της συμφωνίας.
  • Το ΡΙΚ είναι μέτοχος στο Εuronews όπως άλλωστε και όλες οι Δημόσιες Ραδιοτηλεοράσεις της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και έτσι αποτελεί δημόσια Ραδιοτηλεόραση και εμπίπτει στους όρους εντολής του ΡΙΚ να το εκπέμπει.
  • Η γεωγραφική και πληθυσμιακή κάλυψη της Velister είναι μικρότερη από αυτή του ΡΙΚ (έχει 22 σταθμούς αντί 83 που έχει το ΡΙΚ) και αυτό σημαίνει ότι το σήμα της EPT και του Euronews δεν θα μπορούν να το δουν πάρα πολλά νοικοκυριά της Κύπρου που τώρα το βλέπουν.
  • Το ΡΙΚ δεν θα εξοικονομήσει οτιδήποτε από τη λύση αυτή, που είναι καθαρά κρατική στήριξη της Velisterμε τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη.

Η Σ.Υ.Τ.Υ.ΡΙΚ υποστηρίζει ένθερμα την ύπαρξη της Ιδιωτικής Ραδιοτηλεόρασης προς διασφάλιση της πολυφωνίας και του πλουραλισμού αλλά αυτό δεν είναι θεμιτό να γίνεται με κρατική στήριξη προς μια ιδιωτική εταιρεία.

Γενική Γραμματεία
Σ.Υ.Τ.Υ.ΡΙΚ
9/7/2013

Read 1033 times Last modified on Wednesday, 10 July 2013 08:05